Wij.Leveren: slim verdeelplatform voor pakjes

Met het project 'Wij.Leveren' wil de stad een digitaal verdeelplatform voor pakjes ontwikkelen. Lokale handelaars plaatsen er de bestellingen van hun klanten, die daarna door een (duurzame) logistieke speler worden opgehaald en geleverd in heel België.

Het project loopt 2 jaar. Begin 2022 komt er een testfase zodat we in de zomer van 2022 het platform kunnen uitrollen. Momenteel zoeken we geïnteresseerde Leuvense handelaars.

Voor welke handelaars?

Lokale handelaars:

 • Uit Leuven, Bierbeek, Rotselaar, Holsbeek, Oud-Heverlee, Haacht en Lubbeek.
 • Die producten verkopen, uit alle branches binnen de detailhandel.
 • Met of zonder eigen online verkoopkanaal
Tijdens het  project volgt meer info over de  beperkingen en mogelijkheden.
Verse waren die kunnen bederven, bereide maaltijden (take-away), gekoelde producten en warme dranken komen aanvankelijk niet in aanmerking.

Voordelen voor de handelaars

 • Je kan leveren aan de scherpste prijs
  Door onze bundeling van krachten kan je leveren aan de best mogelijke prijs.
 • Je wint kostbare tijd
  Nu werken handelaars elk afzonderlijk met koerierdiensten of verliezen ze kostbare tijd door zelf te leveren. Als stad gaan we voor jou op zoek naar een logistieke partner voor alle leveringen.
 • Je verleent een nog betere service aan je klanten
  We kiezen een logistieke partner die snel en efficiënt kan leveren.
 • Je verleidt nieuwe klanten
  Je wordt nog aantrekkelijker voor de groeiende groep klanten die gevoelig is voor lokaal en duurzaam winkelen.
 • Je breidt je territorium uit
  Het project werkt interlokaal tussen de 7 deelnemende gemeenten (Leuven, Lubbeek, Rotselaar, Holsbeek, Bierbeek, Haacht en Oud-Heverlee). Zo kan je als Leuvense handelaar ook in de andere deelnemende gemeenten makkelijk leveren. Leveringen zijn ook mogelijk naar alle andere steden en gemeenten in het land.
 • Je werkt mee aan een duurzame en slimme stadsdistributie
  Pakjes zullen veel meer gebundeld worden en vaker met duurzame vervoersmiddelen (fietskoerier, cargobikes, elektrische bestelwagen ...) geleverd worden.

Doe mee met 'Wij.Leveren'

Wil je op de hoogte blijven van het project of graag meewerken?

Schrijf je in

Meer over 'Wij.Leveren' en 'Leuven.Levert'

'Wij.Leveren' is een digitaal verdeelplatform voor pakjes. Lokale handelaars plaatsen er de bestellingen van hun klanten, die daarna door een (duurzame) logistieke speler worden opgehaald en geleverd in heel België. Zo worden de handelaars ontlast en alle verplaatsingen efficiënt en duurzaam gebundeld. Het overkoepelende platform heet 'Wij.Leveren'.

Leuven is de promotor van het project en ontwikkelt het platform samen met 6 buurgemeenten: Haacht, Oud-Heverlee, Holsbeek, Lubbeek, Rotselaar en Bierbeek. Elke deelnemende gemeente geeft het platform een eigen naam bv. 'Leuven.Levert', 'Bierbeek.Levert', 'Rotselaar.Levert' ...

Waarom doet de stad mee aan dit project?

Door de coronacrisis is het aantal pakjes dat aan huis geleverd wordt, spectaculair gestegen. Verwacht wordt dat die trend zich ook na de coronacrisis zal voortzetten. Voor lokale handelaars is dat een hele logistieke uitdaging. Bovendien zorgen al die huis-aan-huis-leveringen voor heel wat extra verkeer. 

Met het project 'Wij.Leveren' ondersteunt Leuven haar lokale handelaars, stimuleert ze het lokaal shoppen en maakt ze werk van duurzame stadslogistiek. Daarnaast ambieert de stad Leuven met dit platform een standaard te leveren voor andere Vlaamse steden en gemeenten en zo regionale en nationale leveringen te faciliteren.

Na 2 jaar willen we een permanent operationeel platform bereiken dat levensvatbaar en zelfbedruipend is.

Hoe gaan we te werk?

 • De stad zoekt een externe partner die het digitaal platform bouwt en een logistieke speler(s) die de duurzame leveringen uitvoert.
 • Klanten bestellen via een online verkoopkanaal (bv. webshop) of fysiek in de winkel.
 • Handelaars plaatsen deze bestellingen van hun klanten op het platform. Handelaars met een eigen online verkoopkanaal behouden deze, het platform is enkel bedoeld voor het regelen van de leveringen.
 • Het platform linkt de handelaar aan een duurzame vervoerder: per levering wordt bekeken welke factoren nodig zijn om de levering zo goed mogelijk te organiseren, bv. fietskoerier bij kleine leveringen of e-bestelwagen bij grotere volumes.
Dit project loopt 2 jaar en is 1 van de 8 Vlaamse projecten om de lokale economie op een slimme manier te versterken. Alle projecten krijgen steun van de Europese Unie (‘Smart City’-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de Vlaamse overheid.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.