Slimme leveringen en data voor lokale handelaars

Door de coronacrisis is de manier waarop mensen winkelen veranderd. Ze kopen meer online maar ook lokaal shoppen kreeg een boost. Dit vraagt om een andere aanpak van ondernemers. De stad wil handelaars ondersteunen via 2 projecten die inzetten op slimme en efficiënte leveringen en datagestuurd verkopen. Beide projecten worden in nauw overleg met de handelaars uitgewerkt.

'Wij.Leveren': slim verdeelplatform voor pakjes

Het aantal pakjes dat aan huis geleverd wordt is gestegen. Dat zorgt voor extra werk voor handelaars en meer verkeer in Leuven. Daarom lanceren we samen met 6 buurgemeenten ‘Wij.Leveren’, een digitaal verdeelplatform voor pakjes. Het platform brengt  handelaars, klanten en logistieke partners samen en zorgt voor slimme en efficiënte leveringen. In Leuven krijgt het platform de naam 'Leuven.Levert'. De uitrol is gepland in het voorjaar van 2022.

Doe mee met 'Wij.Leveren'

Datagestuurde winkelgebieden: gerichter ondernemen door data-analyse

Slim gebruik van data kan handelaars helpen om verkopen en winkelen gerichter aan te pakken. De stad Leuven lanceert daarom, samen met Antwerpen, Mechelen en Roeselare, het innovatief project ‘datagestuurde winkelgebieden’.

Hoe werkt 'Datagestuurde winkelgebieden'?

  1. De stad verzamelt samen met handelaars, data uit bv. passantentellingen, telecomdata, bezoekersprofielen ...
  2. Het systeem genereert betrouwbare retaildata, die via een dashboard gekoppeld wordt met de eigen systemen en data van de handelaars, met respect voor de privacy.
  3. Handelaars kunnen zo ‘datagestuurder’ ondernemen en hun businessmodel verbeteren.
Deze projecten lopen 2 jaar en zijn 2 van de 8 Vlaamse projecten om de lokale economie op een slimme manier te versterken. Alle projecten krijgen steun van de Europese Unie (‘Smart City’-programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de Vlaamse overheid.

Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.