Een tweede leven voor harde plastics

Stad Leuven, EcoWerf en Kringwinkel ViTeS zijn op 14 juni 2021 gestart met het proefproject 'Sorteren van harde plastics met het oog op lokale verwerking’.

Daarin onderzoeken ze of ingezamelde harde plastics lokaal verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. 

Recyclage van harde plastics

Jaarlijks zamelt EcoWerf zo’n 1.000 ton harde plastics in op de recyclageparken: plastic buizen, pvc, dozen, bloempotten, emmers, rolluiken, tuinmeubelen, speelgoed ...

In een eerste fase sorteren werknemers van Kringwinkel ViTeS op de site van EcoWerf in Wilsele de harde plastics van de recyclageparken met een scanner. Als je dat niet doet, kun je uit dit plastic enkel laagwaardige toepassingen recycleren.

De manueel gesorteerde harde plastics gaan daarna naar een afvalverwerkingsbedrijf. Daar worden ze tot kleine stukjes gemalen, verder gesorteerd en gereinigd. Daarna worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe harde plastics.

Sorteren om lokale recuperatie mogelijk te maken

Met dit project willen we ingezamelde harde plastics - nadat ze gesorteerd, gereinigd en vermalen zijn - lokaal verwerken in nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor zitbanken in de stad, die we met een 3D-printer maken uit Leuvens afval.

Zo hergebruiken we materialen en grondstoffen in onze stad en voorkomen we dat we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen.

Stad Leuven ondersteunt het project met een toelage van € 12.350.
De resultaten van het project zijn gepland voor eind 2021.

maakleerplek
Stapelhuisstraat 13 - 15
3000 Leuven

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.